Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și dă coerență corpului nostru, protecție și suport. Desigur, aceasta nu se întâmplă fără dietă. Dieta ta poate face diferența în ceea ce privește sănătatea și aspectul pielii – iar aceasta este o veste bună! Pentru că lumea controlează ceea ce mănâncă, este posibil să ții permanent o dietă cu care să obții o piele frumoasă și sănătoasă.

Tipuri de alimente pentru o piele sănătoasă

Alimentele bogate în antioxidanți, precum și alte vitamine și minerale ajută la menținerea pielii netede și sănătoase. Alimentele bogate în antioxidanți combat radicalii liberi și protejează împotriva daunelor create de factorii de mediu cum ar fi expunerea la soare, poluare și fum. Acestea includ:

  • Fructe: precum citrice, coacăze, mere, ananas, struguri și smochine.
  • Legume: precum spanac, broccoli, ardei capsici, conopidă și roșii.
  • Fasole și produse făinoase: ierburi amestecate, orez brun, quinoa, fasole albă și castraveți.
  • Nuci și semințe: precum nuci, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui și semințe de canepă.
  • Cantități moderate de pește gras cum ar fi somon și macrou.
  • Ceai verde și cafea: cafea neîndulcită este o sursă excelentă de antioxidanți.

Fibrele alimentare te ajută să te descurci cu toxinele din corp. Persoanele care iau în mod regulat o cantitate adecvată de fibre devin mai sănătoase și se pare că au, de asemenea, piele mai frumoasă. Mai mult decât atât, fibrele alimentare nu numai că furnizează nutrienți, ci și ajută la scăderea inflamării. De exemplu, un studiu a descoperit că persoanele care consumau o dietă mediteraneană bogată în fibre și în grăsimi sănătoase și în măsurători mici au mai puțini meniscusi și semne de îmbătrânire a pielii decât cei care consumau o dietă cu un conținut mai scăzut de fibre și cu un conținut mai mare de grăsimi saturate.

Cum funcționează dieta ta pentru pielea ta?

În primul rând, mâncarea ta poate afecta direct modul în care arată pielea ta. O dietă săracă în grăsimi și bogată în proteine ​​și vegetale poate sprijini sănătatea și strălucirea pielii. Cercetările au arătat că persoanele care au o dietă mai sănătoasă sunt mai puțin predispuse la uscarea pielii. De asemenea, dietele bogate în grăsimi saturate și carbohidrați sunt asociate cu uscarea pielii. Din acest motiv, este important să aveți un consum moderat de produse procesate și produse.

Studiile arată că alimentele bogate în vitamine, cum ar fi vitamina A, E, C și acidul gama-linolenic (GLA), ajută la menținerea pielii hidratată, hranită și strălucitoare. Vitamina A, de exemplu, ajută la îmbunătățirea circulației fluxului sanguin la nivelul pielii și ajută la stimularea producției de colagen. Vitamina E ajută la promovarea pielii întinerite și previne apariția ridurilor. Vitamina C, un antioxidant puternic, ajută la întărirea pielii și la restaurarea pielii uscate. De asemenea, acidul gama-linolenic, o formă de omega-3, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și poate ajuta la prevenirea iritației pielii.

Infecții comune ale pielii

Cu toate acestea, dieta ta poate juca și un rol important în infecțiile pielii, cum ar fi dermatita atopică și acneea. Dermatita atopică este o formă inflamatorie a pielii caracterizată prin iritație și uscarea pielii. Unele alimente, cum ar fi lactatele și ouăle, sunt asociate cu simptomele dermatitei atopice, acesta este motivul pentru care alimentele sunt adesea restricționate în acest caz. De asemenea, aceasta poate fi cauzată de alergii alimentare sau intoleranță.

Acneea și dieta sunt, de asemenea, strâns legate. Studiile au arătat că persoanele care consumă alimente cu un conținut ridicat de grăsimi saturate și alimente procesate au un risc mai mare de a-și dezvolta acneea decât cele care au o dietă mai sănătoasă, bogată în produse proaspete și conținut scăzut de grăsimi saturate. Una dintre cauzele acestui lucru poate fi consumul prea mare de zahăr sau produse lactate.

Cum să mâncați pentru o piele mai sănătoasă